A | A | A
Go to English site
Foto: Gunn Benjaminsen-Jeg kjenner flere andre brasilianske traineer i Kommisjonen, sier Thereza Jatoba. Foto: Gunn Benjaminsen

Traineemuligheter for norske studenter i EU

Sist oppdatert: 24.01.2011 // Europakommisjonens traineeprogram tar opp studenter og nyutdannede fra Norge og andre tredjeland. - Jeg blir på ingen måte behandlet annerledes fordi jeg ikke kommer fra et EU-land, sier den brasilianske traineen Thereza Jatoba.

Gjennom Europakommisjonens traineeprogram har unge universitets- og høyskoleutdannede muligheten til å få førstehånds kjennskap til hvordan Kommisjonen og de andre EU-institusjonene arbeider. Traineeprogrammet har opptak høst og vår, og søknadsfristen for å være trainee fra oktober i år går ut 30. januar. Kommisjonen tar inn et begrenset antall traineer fra ikke-medlemsland, og for tiden er 31 av totalt 623 traineer i Kommisjonen fra land utenfor EU.

Fikk to tilbud
- Det var ved en tilfeldighet at jeg ble klar over at det er mulig å være trainee i Kommisjonen uten å komme fra et medlemsland, forteller Jatoba. 

Etter å ha fullført en mastergrad i diplomati og internasjonale relasjoner ved Universitetet i Madrid var Jatoba interessert i å skaffe seg arbeidserfaring fra Europa. Til tross for at flere av medstudentene i Madrid allerede hadde gjennomført en traineeperiode i Kommisjonen, var hun ikke klar over at dette var en mulighet også for henne. Hun ble derfor positivt overrasket da hun besøkte nettsidene til Kommisjonens Traineeship-kontor. 

Etter å ha søkt, fikk hun først beskjed om at hun hadde kommet videre til en innstillingsliste. Deretter fikk hun tilbud fra to av Kommisjonens generaldirektorat, og valget falt til slutt på Generaldirektoratet EuropeAid Development and Co-operation som har ansvart for EUs utviklingspolitikk og bistand. Jatoba, som har arbeidserfaring blant annet fra FN i Thailand og Angola, setter pris på muligheten til å arbeide med utvikling også i Kommisjonen.

- Å være trainee i EuropeAid gir meg verdifull erfaring også fra giversiden, sier Jatoba.  

Skryter av oppfølgingen
Jatoba skryter av Kommisjonens oppfølging både før og under traineeperioden.

- Jeg fikk svar på alle spørsmålene jeg hadde før jeg begynte her ved å kontakte traineeship-kontoret, sier Jatoba.

Alle traineer i Kommisjonen har en personlig mentor som har ansvar for kun én trainee.

- Jeg ble med en gang invitert til en samtale med min mentor, hvor jeg fikk flere detaljer rundt hva som skulle være arbeidsoppgavene mine. Dessuten fikk jeg komme med innspill om hva jeg selv var mest interessert i å arbeide med, sier Jatoba.

I løpet av tiden i Kommisjonen har Jatoba, som også har en bachelorgrad i journalistikk fra hjemlandet, fått muligheten til å arbeide med blant annet informasjonsarbeid og kampanjer. Hun har dessuten ansvaret for en rullerende utstilling hos EuropeAid.

-Den beste erfaringen fra Kommisjonen har vært å få arbeide med kampanjer som involverer kreativt arbeid, hvor jeg virkelig føler at min mening teller, sier Jatoba.

Flest samfunnsvitere
De fleste traineene i Kommisjonen har bakgrunn fra rettsvitenskap, statsvitenskap, internasjonale relasjoner eller økonomi, men Kommisjonen vurderer også søkere med bakgrunn fra for eksempel helse- og matsikkerhet eller revisjon. Traineene arbeider i et internasjonalt miljø, og det kreves meget god kjennskap til ett av Kommisjonens tre offisielle arbeidsspråk, som er fransk, tysk og engelsk. Les mer om å være trainee i Kommisjonen HER.


Kilde: Gunn Benjaminsen   |   Del på nettet   |   print