Aktuelt

Eva Joly til Europaparlamentet?

Flere medier melder at Eva Joly er aktuell som toppkandidat for partiet de Grønne i Frankrike ved valget til Europaparlamentet i juni neste år. Joly har både fransk og norsk statsborgerskap, og hun kan dermed stille til valg.

15.09.2008 ::
Eva Joly har gjennom en lang karriere som dommer i Frankrike opparbeidet seg et solid renommé som korrupsjonsjeger. Ifølge Aftenposten har det tidligere vært spekulert i om hun ville stille som kandidat for det liberale sentrumspartiet til Francois Bayrou.

Nå har imidlertid partilederen for de Grønne, Daniel Cohn-Bendit, overfor flere medier avslørt at de er i forhandlinger med Joly om listeplass. Cohn-Bendit, eller ”Røde Dani” som han kaltes da han ledet studentopprøret i Paris i 1968, er i dag gruppeleder for de Grønne i Europaparlamentet. Han har selv dobbelt statsborgerskap og har vært valgt inn både fra Tyskland og Frankrike.

De Grønne er det fjerde største partiet i Europaparlamentet med 43 europaparlamentarikere (MEPs) inneværende periode. Seks av disse er valgt inn fra Frankrike. Fra Sverige og Danmark tilhører henholdsvis Miljöpartiet og Sosialistisk Folkeparti den grønne partigruppen i Europaparlamentet.

Joly har siden 2005 jobbet i Norad, hvor hun arbeider med kampen for godt styresett og mot korrupsjon i utviklingsland. Dersom Eva Joly blir valgt inn i Europaparlamentet vil hun ikke bli første norske MEP. Minst en gang tidligere har en nordmann vært europaparlamentariker. Det var Marit Paulsen, som i likhet med Joly flyttet fra Norge i tidlig 20-årsalder. Paulsen representerte det svenske Folkpartiet i Europaparlamentet fra 1999 til 2004.

Send denne artikkelen til en venn  
Print version

Eva Joly kan takket være dobbelt statsborgerskap stille til valg til Europaparlamentet i juni neste år.Foto: L-P Lorentz, Norad

Norge - delegasjonen til EU / / Contact information
© 2003/2007