A | A | A
Go to English site

Lahnstein i godt humør av møte med norske nasjonale eksperter

04.06.2010 // Likestilling, kvinner i arbeidslivet, krise og vekst, EUs utvidelse, Russland og Arktis var blant sakene da statssekretær i Utenriksdepartementet Erik Lahnstein møtte sentralt plasserte personer i EU-systemet denne uken. Brussel-besøket inkluderte også møte med norske nasjonale eksperter i Kommisjonen.

Foto: Council of the European UnionStatssekretær Erik Lahnstein hadde møter visekabinettsjefen til Van Rompuy, Odile Renaud-Basso. Europa 2020 var blant sakene på agendaen. Foto: Council of the European Union
I januar i år begynte Erik Lahnstein som statssekretær i Utenriksdepartementet, blant annet med ansvar for EU og EØS. Denne uken var han på sitt første besøk i EU-hovedstaden Brussel med sitt nye ansvarsområde. På agendaen sto møter med kabinettsjefen til høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikken i EU, Catherine Ashton, samt møter med Kommisjonen, kabinettet til president for Det europeiske råd, Herman van Rompuy, og Europaparlamentet. Onsdag 2. juni møtte han også norske nasjonale eksperter som jobber i Europakommisjonen med alt fra kloning til krisehåndtering og EUs maritime politikk til frokostmøte på EU-delegasjonen.

- Jeg blir i godt humør når jeg hører dere fortelle om arbeidet deres. Jeg er glad for å høre at dere både har innflytelse i Kommisjonen og har god kontakt med hjemmeapparatet. Nasjonale eksperter er en svært viktig lyttepost for oss, og det skal det fortsette å være, uttalte Lahnstein. Han mener de norske nasjonale ekspertene i Kommisjonen gjør en viktig jobb og ønsket med frokostmøtet å signalisere nettopp dette.

- Det er viktig for norske myndigheter å fange opp saker på et tidlig tidspunkt, være aktive og formidle norske perspektiver. I dette arbeidet er dere viktige, sa Lahnstein til de nasjonale ekspertene.

Lahnstein har selv vært hospitant i Europakommisjonens generaldirektorat for energi og innovasjon. Før han ble statssekretær i U D, var han statssekretær i Samferdselsdepartementet. Han har også jobbet blant annet i Norsk rederiforbund og vært journalist i Dagens Næringsliv.

Mer norsk tilstedeværelse i Europaparlamentet
Lahnstein møtte Europaparlamentarikeren Lena Ek første dag under besøket i Brussel. Ek kommer fra det svenske Centerpartiet og sitter i Industri-, forsknings - og energikomiteen i Europaparlamentet.   
Lahnstein mener det er viktig at landene, både medlemsland og Norge, så vel som interesseorganisasjoner er til stede i Europaparlamentet og tilbyr faglige argumenter slik at det blir slike argumenter som preger debattene.
- Jeg fornemmer en endring fra norsk side. Vi er blitt flinkere i arbeidet opp mot Europaparlamentet og er i større grad til stede. Det er helt avgjørende for å hevde våre interesser, sier Lahnstein.

Likestilling og EUs nye vekststrategi
På toppmøtet i juni skal EUs stats- og regjeringssjefer vedta EUs nye strategi for vekst og sysselsetting, Europa 2020. Toppmøtene i Det europeiske råd ledes etter at Lisboa-traktaten trådte i kraft i desember i fjor av president Herman van Rompuy. I møtet med visekabinettsjefen til Van Rompuy, Odile Renaud-Basso, ble Europa 2020-strategien diskutert, og Lahnstein redegjorde for kvinners deltakelse i arbeidslivet i Norge og betydningen det har hatt for likestilling og økonomisk vekst.

I løpet av besøket i Brussel møtte Lahnstein også kabinettsjefen til utvidelseskommissær Stefan Füle og kabinettsjefen til høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikken i EU, Catherine Ashton. På sistenevnte møte ble blant annet Russland, Arktis og den nye utenrikstjenesten til EU diskutert.


Kilde: Miriam Stackpole Dahl   |   Del på nettet   |   print